tirsdag 10. februar 2009

Skriv om film


Denne uka fortsetter vi arbeidet med film i norskfaget, og i den anledning skal dere få en liten innføring i hva dere bør se etter når dere skal analysere en film. Jeg har lagt ved scenen fra Gudfaren, som jeg viste dere i forrige uke. Dette er noe av det sterkeste jeg har sett på film, og det er et veldig godt eksempel på kryssklipping. Her blandes de to sidene ved hovedpersonen Michael Corleone, mafiaboss og familiefar, sammen på en virkningsfull måte, og orgelmusikken underbygger den dystre stemningen som gjennomsyrer hele filmen. Forsøk å legge merke til slike virkemidler neste gang du ser film.
Når man skal skrive om en film er det lett å falle i den fella at man skriver et handlingsreferat, men vi skal nå forsøke å gå litt mer i dybden. Hvis dere blir bedt om å skrive en filmanalyse, bør dere begynne med en innledning der dere oppgir produksjonsår og forteller hvem som har regissert filmen. Forteller filmen en sann historie eller er den basert på en bok? Hva slags mottakelse fikk filmen da den kom? Hva sa kritikerne, og ble filmen godt likt av publikum? Si også kort noe om hva du tror er filmens tema.
Når du går videre, er det tid for et handlingsreferat, men husk at dette ikke skal være en stor del av analysen din. Unngå å legge ut om detaljer, for disse kan du komme tilbake til seinere. Forklar hva som er anslaget i filmen, og si noe om hvem vi møter/ hva vi får vite her. Si også noe om kronologien i filmen. Blir handlingen presentert i kronologisk rekkefølge? Blir vi stilt overfor flere handlinger som går parallelt, og/ eller inneholder filmen tilbakeblikk eller frampek?

I fortsettelsen bør du si noe om personene og miljøet i filmen. Er personene statiske typer eller er de sammensatte og dynamiske individer? Hva slags forhold har personene til hverandre? Kan du se noen utvikling hos personene i løpet av filmen? Forsøk å si noe om hvilke virkemidler som karakteriserer personene. Det kan være kroppsspråk, rekvisitter, sminke, kostymer, musikk osv. Hvor foregår handlingen i filmen og når finner handlingen sted? Er handlingen hentet fra fortida, nåtida eller framtida? Vil du si at filmen spesielt skildrer et sosialt miljø, og hvilken betydning har i så fall dette for filmen? Hva slags stemning(er) formidler filmen? Videre kan du forsøke å si noe om de filmatiske virkemidlene som er brukt i filmen. Forsøk å si noe om bildeutsnitt, kameravinkler, kamerabevegelser, klipping, lys, farger, lyd, musikk og eventuelt spesialeffekter. Når du peker på et virkemiddel, er det viktig at du forsøker å si noe om hvilken virkning det har. Du bør også si noe om symbolikk dersom dette er et virkemiddel i filmen.
I en konklusjon kan du forsøke å oppsummere med filmens tema og budskap, og til slutt er det fint om du sier noe om hva du synes om filmen. Husk å begrunne meningene dine godt. Disse tipsene er basert på det læreverkene Panorama og Spenn sier om film. Blogglekse for uke 9 er å følge denne oppskriften og skrive din analyse/ tolkning av filmen "Mitt liv som hund". Analysen skal legges ut som et innlegg på bloggen din, og du bør skrive minst 400 ord. Husk å illustrere innlegget. Kanskje du finner en scene fra filmen på youtube?

1 kommentar:

Olve Hagen Wold sa...

Skulle vi skrive noe her? :S